Păpușa Barbie devine inteligentă și poate vorbi cu copilul tău
Ne temem, într-o măsură mai mică sau mai mare, de inteligențele artificiale. Dar ne-am mai teme dacă ar veni în corpul familiarei păpuși Barbie?
Nu e o simplă ipoteză, ci există deja un prototip al celebrei păpuși care încorporează inteligență artificială, pentru a permite să răspundă inclusiv întrebărilor profunde. Noua Hello Barbie, care va fi lansată oficial în noiembrie, va combina un software de inteligență artificială cu microfon, WiFi și recunoaștere vocală. Va putea comunica mai mult de 8.000 de replici preînregistrate.
Software-ul de recunoaștere vocală oferă reacții la cuvinte-cheie, și, de asemenea, permite jucăriei să memoreze răspunsuri. De exemplu, dacă îi vei povesti o experiență neplăcută, va evita subiectul în conversațiile ulterioare. Totuși, păpușa încă nu e suficient de avansată încât să treacă testul Turing. Asta nu înseamnă, desigur, că nu e mai mult decât suficientă pentru copii.
O conversație descrisă de cei de la The Times arată că păpușa e capabilă să dezbată inclusiv concepte complexe, cum ar fi relațiile. De asemenea, când a fost întrebată dacă aparține vreunei credințe, Barbie a răspuns că e o întrebare prea personală. Așadar, nu ar fi tocmai dificil ca un copil să aibă senzația că jucăria are sentimente și emoții, scriu cei de la IB Times.
Mattel a întâmpinat și câteva probleme serioase din cauza noii invenții. A existat un incident, în cadrul căruia mai mulți oameni și-au exprimat temerile referitoare la posibilitatea ca Hello Barbie să înregistreze conversația cu utilizatorul și să o transmită unui server ToyTalk. „În demo, Barbie a pus multe întrebări care ar putea oferi foarte multe informații despre copil, despre interesele și familia sa. Toate acestea ar putea fi folosite de oamenii de publicitate fără acordul utilizatorului”, a spus Angela Campbell, de la Universitatea din Georgetown, secția care se ocupă cu intimitatea și tehnologia. Drept răspuns, cei de la Mattel au spus doar că ei nu au făcut decât să îndeplinească visul de a putea vorbi cu păpușa Barbie, pe care fiecare fetiță l-a avut și îl are.
Hello Barbie este, poate, cea mai avansată aplicare a inteligenței artificiale în universul copiilor, dar Matterl nu e prima fabrică din care a ieșit ceva similar. În 2013, Supertoy Robotics a lansat o jucărie care poate asculta, învăța și interacționa cu mediul înconjurător, iar abilitățile i se îmbunătățesc în timp și pot fi monitorizate cu o aplicație descrisă drept „Siri pe steroizi”. Chiar mai recent, dinozaurul robotic MiPosaur a fost prezentat de compania dezvoltatoare de jucării hi-tech numită WowWee și a fost descris drept „un fel de animal de casă” ce își modifică dispoziția în funcție de interacțiune.